Friday, December 28

The Mumbles - South Wales

Denne romjulfredagens Sky Watch bilde går med hilsen til min kone, døtre og barnebarn som nå befinner seg i Wales. Bildet er fra The Mumbles, eller nærmere bestemt Bracelet Bay retning syd utover Bristol Channel mot Devonshire og Cornwall i England.

Det er i dag også 395 år siden Galileo Galilei oppdaget planeten (stjernen) Neptun, så kom ikke her å si at det er en hvilken som helst fredag.

3 comments:

Rune Eide said...

Nydelig bilde - får lyst på et nytt besøk til UK.

PS Galileo Galilei oppdaget dessverre ikke Neptun. Den ble oppdaget av den tyske astronom Gottfried Galle etter beregninger av den franske astronom Le Verrier i 1846. Det er i det hele tatt en interessant historie som står beskrevet mange steder.

ArneA said...

Vel her strides man. Galileo oppdaget en stjerne som var Neptun. Han trodde imidlertid at det var en fast stjerne og "planeten" ble oppdaget etterhvert.
"Galileo's drawings show that he first observed Neptune on December 28, 1612, and again on January 27, 1613; on both occasions, Galileo mistook Neptune for a fixed star when it appeared very close (in conjunction) to Jupiter in the night sky.[11] Believing it to be a fixed star, he is not credited with its discovery."

Rune Eide said...

Du har helt rett. Han blir ikke kreditert. For å bli, det må man vite hva man har sett. Tilsvarende gjelder for oppdagelsen av Uranus, som man regner som den svakeste av planetene som kan sees med det blotte øye.

Uansett - Galileo er verd all den kreditt han kan få. Han var en av de viktigste grunnleggerne av den vitenskapelige metode.