Friday, December 14

Fredagens himmel er også blå

Frognerparken er vel et av landets mest berømte parkanlegg. Den dekker 460 mål med plener, gangstier, badeanlegg, tennisbaner og idrettsplass. Sentralt i parken ligger anlegget med Vigelands skulpturer Denne delen kalles Vigelandsparken og dekker 320 mål.

Frognerparken tilhørete egentlig Frogner Hovedgård og gården har en historie mange hundre år tilbake i tiden. Det er beskrivelser av gården fra 1500 tallet. Gården hadde mange eiere opp gjennom tiden. Mest kjent er Kammerherre Bernt Anker som kjøpte gården i 1790, utvidet gårdsbygningene og la under gården en samlet innmark på ca 3000 mål, en av de største gårder i Norge på den tiden. Fire år etter vårt eget hus sto ferdig på Briskeby og byen ekspanderte videre vestover, kjøpte Christiania Kommune gården i 1896. Eiendommen den gang var på 664 mål. Oslo Bymuseum flyttet inn i 1909.

Etter jubileumsutstillingen i 1914 ble det strid om Frognerparkens fremtid, og Gustav Vigeland ble bedt om å komme med et forslag som kommunen aksepterte. Resultatet av dette ble et fantastisk kustanlegg med 212 skulpturer som stort sett sto ferdig i 1947. Det er dette anlegget vi i dag kaller Vigelandsparken.
Siden det i dag er fredag tar jeg gjerne mine lesere med på den turen med kamera som jeg i går gjennomførte ved lunsjtider. Det har vært vanskelig å plukke ut enkelte bilder fra lysbilde-showet, og gode forslag fra dere mottas gjerne med takk. Om dere ikke har software eller bredbånd for å se videoen, kan dere også se disse bildene på mitt fotobibliotek

Til slutt minnes (om nødvendig) dere på at solen når sitt laveste på himmelen om en uke, og tiden for å ta spektakulære bilder kan være akkurat nå.

1 comment:

Rune Eide said...

Du tar skikkelig i når du titter opp!
Har du noen uviste bilder igjen nå med blå himmel på? ;-)

Nydelig sol ved monolitten.

Jeg har et spesielt bilde (dvs. flere) til den 22. desember. Har brukt dem før, men passer på dagen.

PS Hva med en kopi/versjon på din engelske blog?