Tuesday, December 11

35 år siden siste månelanding - Kommer en ny

I dag for 35 år siden landet månelandings fartøyet Challenger fra Apollo 17 i et område på månen kalt Taurus-Littow. Dette var den sjette og siste måneferden. Nå venter vi på Stoltenbergs månelanding, og håper det ikke blir et mageplask i motsetning til landingen som dere kan se på video her.

Store ord flyr forbi i kampen for å vise muskler og engasjement i miljø / klima saken. I en kommentar til blogposten i går (klipp fra Aftenposten) var det noen som gir uttrykk for skepsis til det massehysteri som nå preger våre lokale politikere og blant mange journalister.

En liknende hendelse var jeg selv med på 25. april 1974 i Nadderudhallen, da folkeaksjonen for en ny livsstil og rettferdig fordeling av verdens ressurser hadde sitt åpne massemøte. Vi hadde nærmest tårer i øyne da vekkelsesmøtet var ferdig, og vi skulle ut og forandre oss selv og verden. I dag er Fremtiden i våre Hender blitt en organisasjon som arbeider for miljøansvar i stedet for ny livsstil. Om det er fordi vi ikke vil eller klarer å endre livsstil, og miljøansvar er mer inn, vil jeg ikke fabulere om.

I politisk kvarter i morges kom imidlertid noen av de vitenskapelige skeptikerne litt til orde (selv om også debattlederen tydlig mente de tok feil), og påpekte at det eneste edruelige medium innenfor klimadebatten (om noen fortsatt aksepterer debatt) i Norge i dag er Forskning.no Gå inn på disse hjemmesidene og få mer kunnskap enn tabloidenes overskrifter.

På den andre side har Helse og Omsorgsministeren lagt opp til en annen månelanding om hun lykkes med de intensjonene som ligger i Statsbudsjettet vedrørende virksomheten innen Transplantasjoner.
I framlegg til Statsbudsjett for 2008 foreslås det at antall organdonasjoner skal økes for at flere skal få tilbud om livreddende behandling. Målet er å øke det årlige antallet donasjoner til 30 per en million innbyggere, det vil si. cirka 140 donasjoner hvert år. Til sammenligning var det 76 donasjoner i 2006 og så langt i år har det vært 86 donasjoner. Hver donasjon gir i gjennomsnitt til 3 til 4 transplantasjoner. Målsetningen i statsbudsjettet for 2008 innebærer således en økning på 300 transplantasjoner i året basert på i og gjennomsnitt 3 organdonasjoner per uke.
Dette klipper vi fra et styrenotat på RH som også estimerer det årlige behov for transplantasjoner til
Nyrer 275
Lever 70
Hjerte 40
En lunge 10-15
To lunger 20-30
Pancreas 10-15
mens vi i de siste årene har ligget på i overkant av to hundre.Denne månelandingen ønsker vi skal lykkes, og håper i det lengste at alle beslutningsnivåer innen helseNorge gir sin tilslutning til og midler for at målet om å øke de årlige donasjonene til 30 per million innbyggere lykkes raskt, selv om det sikkert er fåfengt å håpe på én dedikert prosent av det man slår om seg med i regnskogfondet.
Det ville vært noe å bruke tiden sin på kjære journalister, men det gir jo ikke en tur til Bali.

1 comment:

ArneA said...

Gisle Nødtvedt i Stiftelsen Organdonasjon har via en mail til Arild Engen LNT, gitt følgende kommentar til ressursønskene:
"Jeg er kjent med saken og det ble orientert bredt om ressurssituasjonen på et møte med Statsråden i forrige uke hvor også jeg var til stede. Saken er drøftet i dag også på et møte i regi av Departementet, men vi er gjort kjent med at budsjettet for 2008 allerede er lagt og at økte resurser først kan bli tilført fra 2009.

Gisle"

Da er det vel bare å håpe at vi ser lyset i bevilgningssituasjonen før 40 års jubileet for den første månelandingen 16. juli 2009.