Sunday, July 29

Olsok og minner fra Vestlandsturen

På Vestlandsturen vår i sommer klatret vi opp til toppen av Stalheimskleiva hvor vi finner denne minnesteinen over Per Sivle Veien er bratt og svingete, men absolutt verd en tur med bil.
Siden det er Olsok i dag passer det vel spesielt godt å minne om Per Sivles dikt Tord Foleson fra 1901:
Dei stod paa Stiklestad,
fylka til Strid,
den gamla og so
den nya Tid,
det, som skulde veksa,
mod det, som skulde siga,
det, som skulde falla,
mot det, som skulde stiga.

og i siste vers:

Mannen kan siga,
men Merket det maa
i Noreg si Jord
som paa Stiklestad staa.
Og det er det stora,
og det er det glupa,
at Merket det stend,
um Mannen han stupa.

At inskriptsjonen i bautaen inneholder den siste frasen, forstår dere sikkert.

Turen forøvrig ble både våt og vakker.
Aurlandsdalen med kraftlinjene blir uforglemmelig:Likeså Kvikne Hotel i Balestrand hvor betjeningen IKKE KUNNE NORSK eller som de sa "we prefer English or German". Kanskje det var bra at vi valgte fjordutsikt fra nabohotellet.
Etter Sognefjorden og Sunnfjord gikk ferden til Nordfjord og Bremangerlandet der slekten til MorMor Signe kommer fra. Goldt, men interessant. Vi gjorde også et forsøk på å komme til Stadlandet og Vestkapp, men siden tåken var så tett at vi ikke kunne se fem meter foran oss ble det vendereis fra dette hjørnet av Norge
Siden det ikke var noen attraktive overnattingssteder, fortsatte vi til Vågsøy og Måløy. Der fikk vi med oss besøk både på Refvikstranden og Kråkenes Fyr samt minnesmerket for Måløyraidet i 1941 og som ga navnet Kompani Linge til den norske motstandskampen under krigen.
Turen tilbake til Oslo er berørt i den forrige posten, men et koselig bilde fra setrene på vei oppover fra Geiranger til Dalsnibba tar vi likevel med.

No comments: