Wednesday, June 20

Kultur - Natur - Tur 2, Oppover Akerselva

I fjor skrev jeg om en tur samen med Gamlegjengen til Gålå, Vågå og Bjorli pluss pluss.
I går var vi med på en ny natur-kultur-tur sammen med Kunstforeningen i Det Norske Veritas. Denne gangen gikk vi OPPOVER Akerselva, og startet fra Beyerbroen med HønseLovisas Hus hvor dette bildet er tatt, og endte på toppen av Myrabakkene ved Bentsebroen og Sagene Lunsjbar.
Ett av stoppene på turen var Vøyenvolden Gård på Sagene Her fortsatte vår hyggelige guide sin beretning om Industri-Norges begynnelse langs Akerselva.Akerselva har et fall på 149 meter under 23 broer, og går fra Maridalsvannet til Bjørvika og Fjorden. Vil man lære mer om dette fasinerende område i Oslo kan man ta trikken til Kjelsås og Teknisk Museum og vandre nedover mot Grønland. Turen tar en til to (mer?) timer avhengig av tempo og følge, samt interesse for å stoppe opp og nyte broene, duften fra naturen og studere de flotte broene.
Randi Bodin (tekst) og Ann-Else Aalling (tegninger) laget i 1990 en bok de kalte Fra rynke til smilebånd som absolutt er verd å titte i langs ruten.

På vei hjem passerte vi en gårdsport som vekket minner hos Tullen. Her inne bodde Frans Oscar og Anna Marie Bjørkmann med sine hester og barn. Disse to er Tullens besteforeldre og mang en jul ble feiret i deres leilighet på 50-tallet. Da hadde Frans Oscar byttet ut hestene med bil, men far til Tullen kunne godt huske sledeturene fra Sagene til Hammeren i Maridalen der Jacob (f 1829) bodde og arbeidet som hammersmed. (Jacob blir da Helenes tip tip tip oderfar!)

No comments: