Wednesday, April 4

Solvanghistorie og Solkroken på Tullarbu

Som nevnt i Twitter-ruten i går ettermiddag, klarte vi med tre besøk til hageavfallstasjonen på Grefsen å bli kvitt alt løv, siste års bringebærris og grenkutt fra epletrær og roser. (at vi i samme økta fikk bilen vasket bade inn og utvendig blir en kuriositet opp i alt det andre).
Det som imidletid i går hendte for første gang denne våren var at “Grevinnen av bar bakke” inntok solkroken i noen delige 10-minutter.. Den litt sure nordavinden kommer ikke til der, så historisk er det mange påskebilder med dette motivet.

Det som imidlertid er interessant med årets bilde er at fruen sitter å leser fra “Solvang Kolonihager avd 4 Beretning 1930 – 2000”.
I dette lille heftet kan vi lese om forholdene her oppe (langt fra byens larm) for mer enn 75 år siden. Ekstra morsomt blir jo det når vi på søndag også fikk besøk av sønnen til den første eieren av hytta vår. Han kunne fortelle at han hadde bilde av seg selv som toåring tatt i 1931 da faren bygget den 22kvm store grunnhytta. Han kunne også fortelle at grunnmur og kjeller hadde vært et problem da det ikke var så mye sement tilgjengelig i 30-åra. Selv om vi 76 år etter kan dokumentere at kjelleren er en utfordring, må arbeidet den gang ha vært godt nok til at hytta fortsatt står der. At epletrærne er nesten like gamle, gir oss forståelse av hvorhor kvaliteten på frukten ikke helt holder mål lenger.

Fra Beretningen ( I sin tid laget av avdøde Finn Larsen som eiet den eneste hytta uten forandringer fra starten) kan vi forøvrig kopiere:
* Regnskapsboken for 1930 viser at første utgiftsbilag var datert 28. juni og gjalt innkjøp av stempel for kr 6,50. Det første inntektsbilaget var fra 1. juli med salg av høy for kr.50,-
* For å få flere inntekter til avdelingen ble det på pliktarbeid i 1931/1932 oppført en hytte til utlodning (i dag 504). Det var vanskelig å få solgt loddene. Overskuddet ble i underkant av kr 2.000, ca halvparten av forventet
* Det ble spart der det spares kunne. Av økonomiske grunner ble to flaggstenger innkjøpt på rot.
* Dansegulv på forsamlingsplassen ble bygget i 1932. Det var dans så å si hver lørdag med 10 øre for hver dans og 50 øre for hele kvelden.
* I protokollene er det et par ganger referert klagebrev fra Gaustad Asyl. Det ble hevdet at barn fra Kolonihaven forulempet kreaturene i Gaustadskogen. Gjerdene matte derfor være i orden.
*(fra krigsårene) Alle plener forsvant og alle friarealer ble nyttiggjort til potet og grønnsaksdyrking. Enkelte forsøkte seg også med tobakksplanter…. Mange anskaffet kaniner….. En hytte ble inndratt av Erstatingsdirektoratet etter krigen. Avdelingen fikk kjøpt den tilbake for kr 3.000. I slutten av førtiårene ble det krevet attest for nasjonal holdning under krigen for å bli tildelt hytte på avdelingen
Hytta vår er bare eiet av fire familier siden starten (de to første var far og sønn), og kanskje går også vårt medlemskap over til en av døtrene våre om de ønsker å stelle denne vidunderlige pletten på ca et halvt mål. Epletrærne er 75 år gamle, og burde muligens vært sprøytet. (I begynnelsen brukte eieren nikotin for det formålet. Vi har aldri sprøytet så det er mye rognebærmøll i stammene, men ekte økologisk frukt med flekker og mark). Bringebærplantene nesten like gamle, men de bærer ca 25 kilo Askerbær hver sesong. Innendørs i stua har vi de gamle stolene som Asbjørn skaffet oss for tretti år siden, men bildene er malt på hytta i løpet av de siste årene.

Vi gleder oss til å flytte opp etter Asiaturen i mai.

No comments: